domingo, 5 de abril de 2009

3 april 2009 - einde maand twee

Na twee maanden bouw zitten we dik in de bakstenen. De betonnen struktuur is helemaal uitgehard en afgelopen maandag begonnen de metselaars. Het terrein ligt nu vol met zand, ciment en bakstenen met de tipische graatstruktuur zoals het gebruikelijk is in Portugal. Massieve bastenen kent met niet hier.

De buitenmuren zijn dubbel steens, twee maal 11 centimeter met een spouw van zo'n vier cm. Omdat het isolatie aan de buitenkant komt blijft de spouw open, wat de luchtcirculatie bevordert en dus vocht en condens vermindert. Dat is vooral belangrijk uit gezondheidsredenen. Afgezien daarvan isoleert het ook beter. OP de volgende foto is de spouwmuur zichtbaar bij het raam


Het daklicht geeft een leuk lichtspel zonder al te veel direkt zonlicht door te laten. En hoe meer in de zomer (de zon staat hoog), hoe minder direkt licht naar binnen valt.

De zuidwand laat al goed de op rij liggende kamers zien: van links naar rechts: Afonso, Tomás e Henk en Paula. Er loopt een balkon voor de kamers, wat de onderlinge komunikatie bevorderd. De zijkanten van het balkon worden nog gesloten (waar nu een enkel rijtje stenen ligt wordt opgetrokken tot aan de dakrand). Ook de schaduwkap wordt goed zichtbaar: de glaspanden komen ter hoogte van de betonnen pilaren:
Hoewel het niet altijd meevalt, wordt ook aan de veligheid op de bouw aandacht besteedt. De verantwoordelijke technicus voor de veiligheid geeft hier uitleg aan de bouwvakkers welke aspecten belangrijk zijn en aan welke regels ze moeten voldoen.

Op deze foto is de toekomstige vide zichtbaar. Deze ruimte moet de komunikatie tussen beide verdiepingen bevorderen, zowel visueel, akoetisch, luchtcirculatie (nogmaals om hoge luchtvochtigheid te verkomen) e warmteverplaatsing (vloerverwarming alleen op de begane grond).

Deze vide heeft ook een open verbinding naar het bijkamertje op de eerste verdieping. Hier kwamen we op een misverstand bij de bouwers, die een laag muurtje hebben gebouwd, terwijl deze ruimte tot op de vloer open moest blijven, met een balkonnetje. Dus dat lage muurtje moet weer opgebroken worden. Maar we komen nu tot de conclusie dat de muur ook wat eerder op moet houden (dus meer terug naar rechts), zodat het balkon wat breder wordt en de verbinding met de begane grond beter wordt.

Natuurlijk leven Tomás en Afonso óók erg mee en zijn erg in hun schik met de toekomstige kamers.


Als alles goed gaat worden de muren binnen de komende twee weken afgebouwd. Tot nu toe ligt de bouw iets voor op schema, maar de vertragingen komen normaal bij de afwerking. Hoe het ook zij, so far so good!

Nenhum comentário:

Postar um comentário